Laptop cybersecurity

10 eenvoudige ICT beveiliging tips voor kleine bedrijven

Het opzetten van een klein bedrijf brengt veel risico’s met zich mee. Een van de minder voor de hand liggende risico’s is cyberbeveiliging. Er wordt veel nagedacht over hoe de technologische mogelijkheden tegen zo laag mogelijke kosten kunnen worden gemaximaliseerd – dat is begrijpelijk – maar de keerzijde hiervan is dat de beste praktijken op het gebied van beveiliging vaak aan de kant worden geschoven of over het hoofd worden gezien om het bedrijf sneller en goedkoper op te starten.

Met de recente/voortdurende nieuwsberichten over cyberveiligheid moet je hier rekening mee houden: bezuinig niet op beveiliging! Nu hacken en gegevensdiefstal steeds meer misdaden worden in de moderne wereld, moet je heel serieus nadenken over de bescherming van je bedrijf. Als je een aantal zeer vervelende problemen wilt voorkomen – verlies van gegevens, diefstal van persoonlijke gegevens van je klanten, fraude – kunnen de volgende tien SIMPELE tips je ontluikende kleine onderneming voor een ramp behoeden.

1.   MAAK OVERAL EEN BACK-UP VAN

We kunnen je er niet genoeg aan herinneren om een back-up te maken van je gegevens.  Bewaar nooit iets wat je niet kunt missen op één plaats of op één apparaat. Gebruik een externe schijf voor back-up, bekijk de vele beschikbare cloudopslagopties, en/of overweeg misschien zelfs om ook een harde kopie van je administratie te maken.

2.   VERSLEUTEL ALLES

Een back-up maken is alleen veilig als alle geback-upte informatie volledig beveiligd is. De enige manier om veilig te blijven is encryptie installeren op alle apparaten en schijven, en e-mails die gevoelige informatie bevatten te versleutelen.

3.   FIREWALLS

Het plaatsen van een firewall op je netwerk zou een van je eerste prioriteiten moeten zijn. Er zijn veel opties voor firewall software, dus winkel rond en zoek er een waarvan je weet dat hij werkt.

4.    BEVEILIG JEZELF TEGEN FYSIEKE DIEFSTAL

Hoewel je misschien op je hoede bent voor hackers die je netwerk proberen binnen te dringen, moet je niet vergeten dat je hardware ook gestolen kan worden. Zorg ervoor dat al je werknemers zich bewust zijn van het belang van de gegevens die op hun mobiele telefoon of laptop staan als ze onderweg zijn.

5.    BESCHERM JEZELF TEGEN VIRUSSEN, MALWARE EN SPYWARE

Elk apparaat dat met het internet is verbonden loopt gevaar, dus zorg ervoor dat je de nieuwste antivirussoftware hebt geïnstalleerd. Voer regelmatig controles uit en zorg ervoor dat iemand verantwoordelijk is voor het regelmatig bijwerken van de software.

6.   STERKE WACHTWOORDEN OP ALLES

Zorg ervoor dat al je werknemers een sterk wachtwoord hebben op al hun apparaten die gevoelige informatie bevatten. Je moet ook een beleid invoeren om wachtwoorden regelmatig te veranderen (op zijn minst elk kwartaal). Tip: gebruik een wachtwoordkluis

7.    ZORG ERVOOR DAT DERDEN WAARMEE JE ZAKEN DOET NET ZO VEILIG/BEVEILIGD ZIJN ALS JIJZELF

Wees op je hoede voor klanten of andere bedrijven die toegang krijgen tot je systemen, en verzeker je ervan dat ze dezelfde praktijken volgen als jij. Wees niet bang om te controleren voordat je iemand toegang verleent.

8.   VERMIJD WAAR MOGELIJK FREEWARE

Er zijn veel gratis opties voor anti-virus software en andere bescherming, waarvan sommige behoorlijk betrouwbaar zijn. Andere zijn dat niet, en kunnen zelfs malware bevatten. Cyberbeveiliging is geen goede plaats om te bezuinigen. Goede beveiligingssoftware is altijd goed besteed geld.

9.   TRAIN JE MEDEWERKERS

Zorg ervoor dat al je werknemers weten hoe belangrijk het is om voortdurend de beste praktijken op het gebied van cyberbeveiliging te handhaven, en dat ze een aantal duidelijk omschreven regels hebben om te volgen.

10.   HAAL WERK EN PLEZIER NIET DOOR ELKAAR

Vermijd waar mogelijk het gebruik van hetzelfde apparaat voor je werk als thuis. Bewaar geen zakelijke informatie op een apparaat dat je deelt met familie, vrienden, huisgenoten enz. Dit stelt gevoelige gegevens bloot aan onnodige risico’s.

Kop 1

10 eenvoudige ICT beveiliging tips voor kleine bedrijven

10 eenvoudige ICT beveiliging tips voor kleine bedrijven

Het opzetten van een klein bedrijf brengt veel risico’s met zich mee. Een van de minder voor de hand liggende risico’s…
<strong>Brandveiligheid tips </strong>

Brandveiligheid tips 

Het aantal woningbranden dat elk jaar in Nederland voorkomt is duizelingwekkend. Deze branden leiden tot duizenden doden en gewonden, samen met…
FBI: FatPipe VPN Zero-Day misbruikt door APT gedurende 6 maanden

FBI: FatPipe VPN Zero-Day misbruikt door APT gedurende 6 maanden

Een dreigingsactor maakt misbruik van een zero-day-kwetsbaarheid in FatPipe’s virtual private network (VPN)-apparaten als een manier om bedrijven te hacken en…