Brandweermannen

Brandveiligheid tips 

Het aantal woningbranden dat elk jaar in Nederland voorkomt is duizelingwekkend. Deze branden leiden tot duizenden doden en gewonden, samen met miljoenen Euro’s aan materiële schade.

Hoewel het niet mogelijk is om je huis volledig brandveilig te maken, zijn er wel stappen om je voor te bereiden op brand. 

Begin met de keuken

Meer woningbranden ontstaan in de keuken dan in enige andere kamer. Tussen 2015 en 2019 begon 49 procent van alle branden in de keuken. Veel van deze branden werden veroorzaakt doordat mensen eten zonder toezicht lieten koken, brandbare stoffen te dicht bij de warmtebron hadden staan of vergaten om kookapparatuur, zoals fornuizen of ovens, uit te zetten als ze klaar waren.

Er zijn verschillende eenvoudige stappen om keukenbranden te voorkomen:

– Blijf tijdens het koken in de keuken – als je om welke reden dan ook het huis moet verlaten, zet dan het fornuis, de oven of een ander apparaat uit tot je terugkomt.

– Kijk bij voedsel dat lang duurt om te bereiden regelmatig terug. Dit helpt mogelijke oorzaken van brand te voorkomen, bijvoorbeeld als de vloeistof is weggekookt en het eten droog kookt.

– Stel timers in om de kooktijden bij te houden en als herinnering aan wanneer het eten klaar moet zijn.

– Houd voorwerpen die gemakkelijk vlam kunnen vatten – ovenwanten, papieren handdoeken, stoffen handdoeken, voedselverpakkingen, houten gereedschap – uit de buurt van de kookbron.

– Houd jonge kinderen uit de buurt van de kookbron. Dit helpt niet alleen brandwonden te voorkomen, maar kan hen er ook van weerhouden brandbare voorwerpen in de buurt van de kookbron te leggen.

– Wees vooral voorzichtig met olie en vet. Deze brandbare stoffen kunnen niet met water worden geblust. Smoor de vlammen of gebruik een keukenbrandblusser.

Brandveiligheid in de slaapkamer

De tweede meest voorkomende ruimte voor woningbranden zijn de slaapkamers. Deze branden kunnen worden veroorzaakt doordat mensen in slaap vallen terwijl ze roken of kunnen elektrisch van aard zijn, veroorzaakt door defecte bedrading, slecht functionerende of versleten elektrische dekens of het gebruik van ruimteverwarmers terwijl mensen slapen.

Uitgelicht: onderhoud blusmiddelen

Brandveiligheidstips voor de slaapkamer zijn onder andere:

– Rook niet in bed. Als je in slaap valt en de sintels van je sigaret vallen op het beddengoed, de dekens of het tapijt, kan er brand ontstaan.

– Blaas kaarsen uit voordat je naar bed gaat.

– Plaats laptops, mobiele telefoons en andere oplaadapparaten op een hard oppervlak zoals een nachtkastje, dressoir of bureau. Laat ze niet op het bed of tapijt liggen, waar ze bij oververhitting brand kunnen veroorzaken.

– Verwarm je kamer voor met je kacheltje en zet het uit als je klaar bent om te gaan slapen. Dit voorkomt oververhitting, die brand kan veroorzaken.

– Volg dezelfde praktijk met elektrische dekens: verwarm het bed voor en zet de deken uit als je klaar bent om te slapen.

– Controleer de bedrading in de slaapkamers en door het hele huis om er zeker van te zijn dat deze aan de normen voldoet.

Kamers met open haarden

Woonkamers, familiekamers en holen zijn ook gevoelig voor brand door het gebruik van open haarden of houtkachels, een andere belangrijke oorzaak van brand.

Veiligheidsmaatregelen voor open haarden zijn onder andere:

– Laat je schoorsteen elk jaar inspecteren en schoonmaken. Dit voorkomt of minimaliseert opbouw die tot brand kan leiden.

– Gebruik alleen droog hout dat goed gerijpt is. Het gebruik van andere houtsoorten of glanzend papier, inpakpapier of karton kan leiden tot knallen of vonken die op tapijten en andere brandbare materialen terecht kunnen komen.

– Installeer een schoorsteenkap. Dit voorkomt dat vogels en andere dieren een nest in de schoorsteen bouwen dat gemakkelijk vlam kan vatten.

– Zorg dat je vuur gedoofd is voordat je het huis verlaat of naar bed gaat.

Bouwmaterialen en brandveiligheid

Een van de beste manieren om een huis brandveilig te maken is het gebruik van bouwmaterialen die minder brandbaar zijn. Hoewel veel huizen van hout zijn gemaakt, zijn bouwmaterialen als beton, stucwerk, baksteen en gips brandwerend. Ramen die brandwerend glas gebruiken zijn een beter alternatief voor standaard glas. Voorbeelden zijn dubbel glas, gehard glas en glasblok.

Door dit soort materialen te kiezen voor nieuwbouw heb je de beste kans op een brandwerend huis. Maar je kunt ook voor deze materialen gaan als je een bestaand huis renoveert.

Brand- en rookdetectieapparatuur

Door een huis uit te rusten met de juiste brandveiligheidsvoorzieningen kun je je gezin veel beter beschermen. Hieronder vallen rookmelders, sprinklers, brandblussers en overspanningsbeveiligers.

Rookmelders

Het aantal rookmelders dat nodig is hangt af van het aantal slaapkamers en de grootte van het huis. De huidige veiligheidsnormen vereisen een rookmelder in elke slaapkamer, buiten elk slaapgedeelte en op elke verdieping van het huis. Een huis met twee verdiepingen zonder kelder, met drie slaapkamers op de tweede verdieping moet dus minimaal vijf rookmelders hebben. Ze moeten aan het plafond van de kamer of hoog aan de muren worden bevestigd. Sommige rookmelders werken op batterijen, terwijl andere worden aangesloten op het elektriciteitsnet van het huis. Batterijen moeten meestal twee keer per jaar vervangen worden – bij het verzetten van de klok in het voorjaar en in het najaar. Elke rookmelder moet één keer per maand worden getest om er zeker van te zijn dat hij werkt.

In een geavanceerder systeem zijn alle rookmelders in je huis met elkaar verbonden. Als rookmelders met elkaar verbonden zijn, en er breekt brand uit in de keuken, waardoor die rookmelder afgaat, dan zullen de melders in de slaapkamers ook afgaan, zodat je eerder gewaarschuwd wordt voor het gevaar van de brand.

Bovendien bieden veel beveiligingsbedrijven thuisbewaking die ook rookmelders omvat. Door gebruik te maken van deze diensten kan de brandweer gewaarschuwd worden voor een brand in je huis, zelfs als je slaapt of er niet bent.

Sprinklers

Terwijl we allemaal gewend zijn om sprinklers te zien in commerciële gebouwen, is het niet zo gebruikelijk om ze in huizen te zien. Maar als er brand uitbreekt in een huis waar sprinklers zijn geïnstalleerd, blijft die in 97 procent van de gevallen beperkt tot de kamer waar hij begon. En het sterftecijfer onder burgers is 81 procent lager in huizen met sprinklers. Met een sprinklerinstallatie is het mogelijk dat de brand al geblust is voordat de brandweer arriveert.

Brandblussers

Hoewel elk huis brandblussers zou moeten hebben, hangt het gebruik en de effectiviteit ervan af van de plaats en de grootte van de brand. Ze zijn het beste als de brand klein en plaatselijk is: een brandende prullenmand of een pan op het fornuis. Een multifunctionele brandblusser is het beste voor thuis. Handig bij alle soorten branden, ze moeten groot genoeg zijn om een kleine brand te blussen, maar niet zo zwaar dat je ze niet kunt hanteren.

Tip: onderhoud brandblusser

Overspanningsbeveiliging

Stroompieken door blikseminslag of uitgevallen elektriciteitsleidingen kunnen huisbrand veroorzaken. Drie soorten overspanningsbeveiligers kunnen worden gebruikt om dit probleem te bestrijden. De eerste zijn de standaard stekkerblokken die in elke bouwmarkt te koop zijn. Voor grotere elektrische apparatuur zoals HD-tv’s, slimme apparaten, enz. zijn er overspanningsbeveiligingen. Terwijl deze eerste twee opties individuele apparaten beschermen, biedt een overspanningsbeveiliging voor het hele huis, geïnstalleerd op het servicepaneel, bescherming voor het hele huis.

Kop 1

10 eenvoudige ICT beveiliging tips voor kleine bedrijven

10 eenvoudige ICT beveiliging tips voor kleine bedrijven

Het opzetten van een klein bedrijf brengt veel risico’s met zich mee. Een van de minder voor de hand liggende risico’s…
<strong>Brandveiligheid tips </strong>

Brandveiligheid tips 

Het aantal woningbranden dat elk jaar in Nederland voorkomt is duizelingwekkend. Deze branden leiden tot duizenden doden en gewonden, samen met…
FBI: FatPipe VPN Zero-Day misbruikt door APT gedurende 6 maanden

FBI: FatPipe VPN Zero-Day misbruikt door APT gedurende 6 maanden

Een dreigingsactor maakt misbruik van een zero-day-kwetsbaarheid in FatPipe’s virtual private network (VPN)-apparaten als een manier om bedrijven te hacken en…